Khutbah I

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِيْ تَوَاضَعَ كُلُّ شَيْئٍ لِعَظَمَتِهِ، وَخَضَعَ كُلُّ مَخْلُوْقٍ لِهَيْبَتِهِ، وَيَمْحُوْ ذُنُوْبَ عِبَادِهِ، أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلٰهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ  الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِيْنُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ خَاتِمُ الْاَنْبِياَءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ. اَللّٰهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمّدٍ وَعَلىَ آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ

أَمَّا بَعْدُ: فَيَا أَيُّهَا النَّاسُ أُوْصِيْكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ. قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَمَا تُنْفِقُوْا مِنْ خَيْرٍ فَلِاَنْفُسِكُمْ. صَدَقَ اللهُ اْلعَظِيْمُ

Hadirin Jama’ah Jum’at Rahimakumullah,

Wonten ing kesempatan ingkang sae menika, keparengo kawula wasiat dhumateng diri pribadi, lumeberipun dhumateng jamaah Jum’at sedaya. Monggo samiyo netepi taqwa dhumateng Allah Swt, kanthi nglampahi sedaya perintahipun ugi nebihi sedaya awisanipun. Kanthi washilah taqwa meniko mugi-mugi Allah Swt paring ridha ugi kaselametan dhumateng kita sedaya, awit wonten dunya dumugi mbenjang wonten akhirat. Amin ya Rabbal Alamin.

Sidang Jum’at Rahimakumullah,

Kados ingkang kita mangertosi, bilih Allah Swt sampun paring nikmat ingkang agung dhumateng sedaya manungsa. Nikmat iman-Islam, nikmat gesang, kesehatan, kebahagiaan, lan sak pitunggalanipun. Salah setunggalipun nikmat ingkang dipun paringaken Allah tumerap manungsa inggih punika: nikmat bandha.

Bandha punika dados pilar penting sakjeroning gesangipun manungsa. Pramila kita sedaya dipun perintah supados ikhtiar (usaha) kanthi halal lan temen-temen, sahingga anggadahi bandha damel anyekapi kebutuhan. Gusti Allah Ta’ala sampun dhawuh:

اِنَّ اللّٰهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتّٰى يُغَيِّرُوْا مَا بِاَنْفُسِهِمْۗ

Artosipun : “Allah ora bakal ngerubah nasib suatu kaum. Sahingga kaum mau padha gelem usaha ngerubah nasibe awake dhewe.” (Q.S. ar-Ra’d : 11)

Hadirin Ingkang Dipun Mulyaaken Allah,

Sak sampunipun kita berhasil anggadahi bandha, sebagai tiyang muslim, kita kedah berfikir kados pundi bandha wau mbekta manfaat lan barokah, dhumateng diri pribadi ugi dhumateng sesami. Bandha ingkang dipun manfaataken damel kesaenan-kesaenan sosial, kados dene infaq, shadaqah, lan zakat bakal ndugiaken rahmat lan ganjaran ingkang agung saking Allah Swt.

Kados ingkang dipun terangaken wonten ing surat al-Hadid ayat 7:

اٰمِنُوْا بِاللّٰهِ وَرَسُوْلِهِ وَاَنْفِقُوْا مِمَّا جَعَلَكُمْ مُّسْتَخْلَفِيْنَ فِيْهِۗ فَالَّذِيْنَ اٰمَنُوْا مِنْكُمْ وَاَنْفَقُوْا لَهُمْ اَجْرٌ كَبِيْرٌ

Artosipun : “Padha imano sira kabeh marang Allah lan utusane, lan padha infaqna sebagian saka bandhamu, sing Allah wis ndadekake sira duweni. Mangka wong-wong kang padha iman antarane sira kabeh lan wong kang padha nginfaqake sebagian bandhane iku bakal merkuleh ganjaran kang gedhe.” (QS. Al-Hadid : 7)

Jamaah Jum’at Rahimakumullah,

Kados pundi tetengeripun bandha ingkang manfaat punika?

Wonten sebagian ulama ingkang nerangaken bandha ingkang manfaat inggih punika:

Sepindhah, bandha ingkang kita peroleh punika kangge kesaenan lan mboten nyukulake raos sombong lan congkak. Sebab, sedaya bandha punika sejatosipun namung Gusti Allah ingkang kagungan. Manungso namung dititipi kemawon.

Ingkang angka kalih, anggenipun nuprih bandha kalawau kedah mawi cara-cara ingkang sae lan halal. Mboten pareng bandha ingkang kita miliki punika saking cara-cara ingkang awon utawi haram. Sebab Rasulullah saw sampun dhawuh, ingkang artosipun:

“Saktemene ora bakal mlebu suwargo daging sing tuwuh saka bandha kang haram. Neraka luwih pantes kanggo dheweke.” (HR. Ahmad lan Ad-Darimi)

Angka tiga, bandha ingkang dipun manfaataken damel sesami. Ingkang anggadahi bandha mboten awrat ngedalaken sebagian bandhanipun kangge tiyang fakir, miskin, damel infaq, mbangun masjid, lan amal sosial sak lintunipun.

Ingkang angka sekawan, ingkang anggadahi bandha wau badhe tansah ngatos-ngatos anggenipun nasharruf-aken. Bandhanipun tansah dipun damel nindakaken perkawis-perkawis ingkang sae, lan nyegah saking perkawis-perkawis ingkang mboten migunani ugi dipun larang dening agami.

Hadirin Jamaah Jum’at Rahimakumullah,

Sedaya punika dados tanda-tanda bandha ingkang berkah. Bandha ingkang saget ndugiaken rahmatipun Allah Swt. Sedaya manfaat kesaenan saking bandha kalawau sejatosipun wangsul dhumateng kita sedaya.

Mugi-mugi Allah Swt tansah paring rahmat ugi hidayah dhumateng kita sedaya, sahingga saget ikhtiar nuprih lan nasharruf-aken bandha kita dhateng margi ingkang lurus. Ing akhiripun saget pikantuk predikat bandha ingkang manfaat lan barokah. Amin Ya Rabbal Alamin.

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَ لَكُمْ فِي الْقُرْاٰنِ الْعَظِيْمِ وَ نَفَعَنِي وَ اِيَّاكُمْ بِالْاٰيَاتِ وَ الذِّكْرِ الْحَكِيْمِ اِنَّهُ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحِيْمُ

Khutbah II

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ عَلَى إِحْسَانِهِ، وَالشُّكْرُ لَهُ عَلَى تَوْفِيْقِهِ وَامْتِنَانِهِ. أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الدَّاعِى إِلَى رِضْوَانِهِ. اللّٰهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَسَلَّمَ تَسْلِيْمًا كَثِيْرًا

أَمَّا بَعْدُ : فَيَا أَيُّهَا النَّاسُ، اِتَّقُوا اللهَ فِيْمَا أَمَرَ وَانْتَهُوْا عَمَّا نَهَاكُمْ، وَاعْلَمُوْا أَنَّ اللهَ أَمَرَكُمْ بِأَمْرٍ بَدَأَ فِيْهِ بِنَفْسِهِ وَثَـنَّى بِمَلآئِكَتِهِ بِقُدْسِهِ، وَقَالَ تَعَالَى : إِنَّ اللهَ وَمَلآئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلَى النَّبِيِّ يَآأَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا .اللّٰهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى أَنْبِيَآئِكَ وَرُسُلِكَ وَمَلآئِكَتِكَ الْمُقَرَّبِيْنَ، وَارْضَ اللّٰهُمَّ عَنِ الْخُلَفَاءِ الرَّاشِدِيْنَ أَبِيْ بَكْرٍ وَعُمَرَ وَعُثْمَانَ وَعَلِيٍّ وَعَنْ بَقِيَّةِ الصَّحَابَةِ وَالتَّابِعِيْنَ وَتَابِعِي التَّابِعِيْنَ لَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ، وَارْضَ عَنَّا مَعَهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَاأَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

اللّٰهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ الأَحْيَآءِ مِنْهُمْ وَالأَمْوَاتِ، إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مَجِيْبُ الدَّعَوَاتِ. اللّٰهُمَّ أَعِزَّ الإِسْلاَمَ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَأَذِلَّ الشِّرْكَ وَالْمُشْرِكِيْنَ وَانْصُرْ عِبَادَكَ الْمُوَحِّدِيْنَ الْمُخْلِصِيْنَ وَاخْذُلْ مَنْ خَذَلَ الْمُسْلِمِيْنَ ودَمِّرْ أَعْدَآئَنَا وَأَعْدَآءَ الدِّيْنِ وأَعْلِ كَلِمَاتِكَ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ. اللّٰهُمَّ ادْفَعْ عَنَّا الْبَلاَءَ وَالْوَبَاءَ وَالزَّلاَزِلَ وَالْمِحَنَ وَسُوْءَ الْفِتْنَةِ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ عَنْ بَلَدِنا إِنْدُوْنِيْسِيَا خَآصَّةً وَعَنْ سَائِرِ الْبُلْدَانِ الْمُسْلِمِيْنَ عَآمَّةً يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ. رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

عِبَادَ اللهِ! إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيْتَآءِ ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَآءِ وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ، وَاذْكُرُوا اللهَ الْعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوْهُ عَلَى نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَاسْئَلُوْهُ مِنْ فَضْلِهِ يُعْطِكُمْ، وَلَذِكرُ اللهِ أَكْبَرُ

Teks Khutbah Jumat berbahasa Jawa edisi 10 Juni 2022 ini disusun oleh Ust. Habib Wakidatul Ihtiar, pengurus LDNU Trenggalek; editor BNA.
You May Also Like

Bacaan dan Tata Cara Bilal Shalat Jumat (Panduan Singkat)

Dalam pelaksanaan shalat Jumat, bilal atau muraqqi mempunyai peran yang penting. Bilal…

Khutbah Jumat Basa Jawa LDNU Trenggalek: Makna lan Kautamaan Wulan Rajab

Khutbah I الحَمْدُ لِلهِ الَّذِيْ خَلَقَ الزّمَانَ وَفَضَّلَ بَعْضَهُ عَلَى بَعْضٍ فَخَصَّ…

Tata Cara dan Bacaan Bilal Salat Idul Adha

Bilal atau Muraqqi adalah seseorang yang bertugas mengumandangkan tarqiyah (seruan kepada jamaah untuk melaksanakan salat). Berikut tata cara dan bacaan bilal salat Idul Adha.

Khutbah Idul Fitri 1441 H PCNU Trenggalek: SABAR ING DALEM UJIAN (Bahasa Jawa)

  Kuthbah I   اَللهُ أَكْبَرُ  (×9) ،  لاَ إلٰهَ إلاَّ اللهُ…