Khutbah I

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكاَتُهُ

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِى اَرْشَدَ لِعِبَادِهِ بِعِلْمِ الْعُلَمَاءِ، فَإِنَّ الْعُلَمَاءَ مَصَابِيْحُ الْاَرْضِ وَخُلَفَاءُ الْاَنْبِيَاءِ. اَشْهَدُ اَنْ لَااِلَهَ اِلَّااللهُ وَحْدَهُ لَاشَرِيْكَ لَهُ تُنْجِى قَاِئلَهاَ مِنَ الشَّقَاءِ، وَاَشْهَدُ اَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَ رَسُوْلُهُ اَتْقَى الْاَتْقِياَءِ. اَللَّهُمَّ فَصَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا وَمَوْلَانَا مُحَمَّدٍ وَاَلِهِ الْكُرَمَاءِ وَ اَصْحَابِهِ وَمَنْ تبِعَهُم بِاِحْسَانٍ اِلَى يَوْمِ الِّلقَاءِ

اَمّا بَعْدُ: فَيَا اَيُّهَاالْحَاضِرُوْنَ الْكُرَماَءُ، اُوْصِيْكُمْ وَ نَفْسِيْ بِتَقْوَى اللهِ تَعاَلَى فِى السَّرَّاءِ وَ الضَّرَّاءِ. وَقَالَ اللهُ تَعاَلَى فِى كِتَابِهِ الْحَكِيْمِ: اَعُوْذُ بِالله مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ، وَمِنَ النَّاسِ وَالدَّوَابِّ وَالأنْعَامِ مُخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ كَذَلِكَ إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ غَفُورٌ. صَدَقَ اللهُ اْلعَظِيْمُ

Jamaah Jum’at ingkang Minulya,

Alhamdulillah, saat menika kita saget nglampahi kewajiban shalat Jum’at. Kesempatan menika angrupekaken rahmat ingkang ageng saking Ngarsa Dalem Allah Ta’ala. Lan kedah kita dadosaken motivasi kagem ningkataken ketakwaan kita dhateng Allah Ta’ala. Sedaya perintah-perintah ipun Allah kita tindakaken, lan kita tinggalaken sedaya ingkang dados awisan-awisanipun. Supados kita sami pikantuk kebahagiaan lan kawilujengan wonten dunya lan akhirat benjang.

Babagan pados ilmu menika setunggalipun kewajiban kita selaku tiyang muslim. Nanging, kadah kita wigatosaken sanget babagan pados ilmu agami ingkang leres, ingkang jumbuh kalian ajaran lan tuntunipun Kanjeng Rasul shallallahu ‘alaihi wassalam.

Sidang Jum’at ingkang Dipun Rahmati Allah,

Zaman ingkang kita ayahi wekdal sak mangke angrupekaken zaman ingkang kawastanan era digital. Lan mboten saget kita pungkiri, kemajuan teknologi nggampilaken akses (margi) pados informasi. Bahkan, medsos sampun dados kebutuhan. Nanging, saget fatal lan mbahayani menawi informasi nipun saking sumber ingkang mboten valid, langkung-langkung babagan aqidah.

Fenomena ingkang kados makaten punika, mboten sanes kita kedah berilmu lan beragama ingkang leres, yakni kedah kagungan guru. Ingkang guru kalawau jelas sanad (silsilah) keilmuanipun. Tegesipun, ilmunipun sambung  ngantos Kanjeng Rasul Muhammad shallallahu ‘alaihi wassalam.

Ilmu ingkang mboten  jelas sanad ipun (amargi mboten kagungan guru), justru badhe nuwuhaken polemik lan ndamel kegaduhan, bahkan perpecahan wonten tengah-tengah masyarakat.

Sidang Jum’at ingkang Dipun Rahmati Allah,

Lajeng, punapa perlunipun kita kedah kagungan guru?

Sepindah, kados ingkang sampun kadhawuhaken saking Imam Abu Yazid Al Busthomi:

مَنْ لَمْ يَكُنْ لَهُ اُسْتاَذٌ فَإِمَامُهُ الشَّيْطَانُ

Artosipun: “Sing sapa wonge ora anduweni guru, mula imame (gurune) syaithan.”

Kaping kalih, menawi ilmu menika mboten dipun gurokaken, mboten saget dipun pertanggung jawabaken kebenaranipun.

Allah Ta’ala sampun dhawuh wonten Al-Qur’an, surat an-Nahl ayat 43:

فاَسْأَلُوْا اَهْلَ الذِّكْرِ اِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُوْنَ

Artosipun: “Mangka takona sira kabeh marang wong kang ahli dzikir (ulama), lamun sira ora biso ngaweruhi.”

Ilmu punika saget mempengaruhi kuwalitas lan pola pikir. Saget mbekta dampak dhateng kepribadian tiyangipun, lan dhateng tiyang sanes utawi masyarakat.

Akhir-akhir sak menika kathah, penampilanipun (kados) ulama utawi ustadz, nanging amargi belajar ipun ilmu mboten mawi berguru, justru mboten ndamel katentremanipun masyarakat beragami. Ngantos-ngantos wonten ingkang nyebaraken propaganda lan ngadu domba, ingkang saget memecah kerukunan lan persatuan umat Islam. Ngoten menika amargi ilmunipun namung lewat internet utawi media sosial, ingkang sumberipun mboten jelas.

Kaping tiga, saben tiyang berilmu temtu ingkang dipun udi barakah lan manfaat ilmunipun.

Keberkahan lan kemanfaatanipun ilmu menika saget kagayuh menawi kita kagungan guru. Guru ingkang tansah mbimbing, ngarahaken, lan ndongakaken. Kanthi wasilah gurulah, aqidah kita badhe leres.

Dhawuhipun ulama:

لَوْلَا الْمُرَبِّيْ مَاعَرَفْتُ رَبِّيْ

“Sak umpama ora merga wasilah sangka guruku, yekti aku ora biso ngaweruhi (ma’rifat) marang Pengeranku.”

Kesimpulanipun, mangga kita sami ngudi ilmu ingkang leres, dhateng guru ingkang sanad (silsilah) keilmuanipun ngantos Kanjeng Rasul shalallahu ‘alaihi wassalam. Supados aqidah kita leres, lan ilmu kita saget mbekta barakah lan manfaat wonten dunya lan akhirat!

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَ لَكُمْ فِي الْقُرْاٰنِ الْعَظِيْمِ، وَنَفَعَنِي وَ اِيَّاكُمْ بِمَافِيْهِ مِنَ الْاٰيَاتِ وَ الذِّكْرِ الْحَكِيْمِ، وَتَقَبَّلْ مِنِّى وَ مِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَالسَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ، اَقُوْلُ قَوْلِى هَذَا وَاسْتَغْفِرُاللهَ الْعَظِيْمَ لِيْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِالْمُسْلِمِيْنَ، فَاسْتَغْفِرُوْهُ مِنْ كُلِّ ذَنْبٍ، اِنَّهُ هُوَاْلغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ

Baca juga: Bacaan dan Tata Cara Bilal Shalat Jumat (Panduan Singkat)

Khutbah II  

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِى بَشَّرَالْمُتَّقِيْنَ بِأَنَّ لَهُمُ الْحُسْنَى فِى الدُّنْيَا وَالْاَخِرَةِ. أَشْهَدُ اَنْ لَااِلَهَ اِلَّااللهُ وَحْدَهُ لَاشَرِيْكَ لَهُ. وَاَشْهَدُ اَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَ رَسُوْلُهُ. اَللَّهُمَّ فَصَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا وَمَوْلَانَا مُحَمَّدٍ أَشْرَافِ الْمَخْلُوْقَاتِ، وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْحَابِهِ اَهْلِ التَّقْوَى وَالْمَغْفِرَةِ

فَيَااَيُّهَا الْمُسْلِمُوْنَ! اِتَّقُوْااللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَاتَمُوْتُنَّ اِلَّاوَاَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ. فَقَالَ اللهُ تَعَالىَ وَلَمْ يَزَلْ قَائِلاً عَلِيْمًا: اِنَّ اللهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلَى النَّبِيِّ يَأَيُّهَاالَّذِيْنَ اَمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا وَمَوْلَانَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَصَحْبِهِ وَالتَّابِعِيْنَ وَارْضَ عَنْهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَاأَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ وَ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اَلْأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ. اَللَّهُمَّ ادْفَعْ عَنَّا الْبَلاَءَ وَالْغَلَاءَ وَالْفَخْشَاءَ وَالْمُنْكَرَ وَالْمُخْتَلِفَةَ وَالشَّدَائِدَ وَالْمِحَنَ مَاظَهَرَ مِنْهَا وَمَابَطَنَ مِنْ بَلَدِنَا اِنْدُونِيْسِيَّا خآصَّةً وَمِنْ بُلْدَانِ الْمُسْلِمِيْنَ عَامَّةً. يَارَبَّ كُلِّ شَيْءٍ بِقُدْرَاتِكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ، اِغْفِرْلَنَا كُلَّ شَيْءٍ وَلَاتَسْىئَلْنَا عَنْ كُلِّ شَيْءٍ وَلَاتُحَاسِبْنَا فِى كُلِّ شَيْءٍ وَاَعْطِنَا كُلَّ شَيْءٍ. اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ. رَبَّنَا آتِناَ فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

عِبَادَاللهِ ! إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِاْلعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيْتآءِ ذِي اْلقُرْبىَ وَيَنْهَى عَنِ اْلفَحْشآءِ وَاْلمُنْكَرِ وَاْلبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ وَاذْكُرُوا اللهَ اْلعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوْهُ عَلىَ نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرْ

Teks Khutbah Jumat berbahasa Jawa edisi 12 Safar 1444 H / 9 September 2022 ini disusun oleh Kiai Ali Asmungi, Ketua PC LDNU Trenggalek; editor BNA.
You May Also Like

Bacaan dan Tata Cara Bilal Shalat Jumat (Panduan Singkat)

Dalam pelaksanaan shalat Jumat, bilal atau muraqqi mempunyai peran yang penting. Bilal…

Khutbah Jumat Basa Jawa LDNU Trenggalek: Makna lan Kautamaan Wulan Rajab

Khutbah I الحَمْدُ لِلهِ الَّذِيْ خَلَقَ الزّمَانَ وَفَضَّلَ بَعْضَهُ عَلَى بَعْضٍ فَخَصَّ…

Khutbah Jumat Bahasa Jawa LDNU Trenggalek: Esensi Syukur

Khutbah I الْحَمْدُ لِلهِ الَّذِيْ اخْتَارَ الْبَقَاءَ لِنَفْسِهِ وَارْتَضَاهُ. وَحَكَمَ فِيْهِمْ بِعَدْلِهِ…

Tata Cara dan Bacaan Bilal Salat Idul Adha

Bilal atau Muraqqi adalah seseorang yang bertugas mengumandangkan tarqiyah (seruan kepada jamaah untuk melaksanakan salat). Berikut tata cara dan bacaan bilal salat Idul Adha.